Köpstopp – min historia

Tänkte bara skriva litegranna om köpstopp, det ack så populära tricket till att minska ens klimatpåverkan. Bra både för klimatet och ekonomin! Jag har haft köpstopp sedan 1 januari i år, bestämde det för testa på hur det skulle funka för mig. Min tanke var att  under året testa vart mina gränser låg, hur långt kan min miljömedvetenhet sträcka sig och jag har faktiskt redan testat vegankost, no poo, och som sagt köpstopp. De andra kommer jag skriva om i andra inlägg.

Jag är annars en person som älskar att shoppa, men helst bara gammalt då jag älskar saker som har en historia och inte köper vilken massproducerad sak som helst (enda undantaget är strumpbyxor och underkläder). Loppis för mig har gått från att vara en överlevnadsfråga till att bli en passion som utmynnade i ett stort intresse för gamla klänningar. Jag älskar hantverket, kvaliten, tyget och det unika i en vintageklänning. Samt det passar min färgstarka personlighet. Jag är faktiskt sällan så lycklig som när jag får känna på och inspektera ett riktigt välgjort plagg från en annan tid. Därför bävade jag efter ett köpstopp, men efter ha läst Modemanifestet och Köp inte den här boken vågade jag på mig att ha köpstopp, från 1 januari fram till min födelsedag den 8 mars. 3 månader och en vecka ungefär. Det började med att jag var djupt uttråkad. Eftersom jag inte rände på en loppis hade jag inget att göra, och satt mest bara hemma och läste. Två-tre veckor gick, och jag fick loppisabstinens. Sprang in till loppisen på andra sidan gatan, bara för att titta intalade jag mig och köpte några pepparkaksformar. Skämdes, gick hem och beslöt mig för att inte besöka en loppis innan min födelsedag, inte ens för att titta.

Det var svårt, och jag kom fram till att anledningen var att jag behövde få något gjort. Och då satte jag igång med Projekt Utrensning. Kassar med böcker, kläder och totalt onödiga prylar fick lämna oss och hamna hos Linda på Popsi, Erikshjälpen och Röda Korset. Jag tror jag rensade ut 400+ böcker, vilket var välbehövligt. Tricket var att känna efter om jag kommer läsa den boken igen. Var svaret nej, ja då fick den åka. De lite mer värdefulla böckerna fick Adam ta hand om. Han har jobbat som bokhandlare i flera år, så nu avhyser han dem på Bokbörsen till mer kärleksfulla hem får man hoppas. Några litterära nischade böcker ska vi även sälja via Books for Amnesty i Hammersmith i London. Kläder var svårt. Men jag använde samma trick som med böckerna, det som jag inte använder, det fick åka. Jag sparade dock en låda med kläder som nu är för små för mig, men som jag älskade under min tonårstid, typ min tröja med Iggy Pop och min studentklänning. Jag är själv grymt tacksam för att min mamma sparade alla mina kläder från när jag var liten, så jag tänkte göra något liknande till mitt barn. Jag skänker inte gärna kläder till second hand butiker så istället lämnade jag in det trasiga till H&Ms klädinsamling och det som inte var trasigt lämnade jag på en bytardag. Då vet jag åtminstone att det kommer användas. Småpryttlar var enkelt dock, de fick åka ner i en påse till närmaste loppis. De få småsaker jag ville spara hamnade i en prylhylla, köpt på loppis (innan köpstopp dock vill jag nämna). Projekt Utrensning är inte klar, jag har bara tagit tag i min gardrob, några köksskåp och en bokhylla, så det finns en hel del kvar att gå igenom.

Här kommer mina tips när det gäller Utrensning. Var hård mot dig själv, spara inte saker bara för att. Känn efter, kommer du använda det igen, behåll det. Om inte, ge iväg det. Utnyttja dina kontakter, och utnyttja köp och säljsajter. Det finns ofta lokala köp och säljgrupper på Facebook. Sälj, skänk eller släng. Spara inte det som är trasigt och som du vet att du aldrig kommer laga. Det tar bara upp onödig energi. Om du vill laga det, gör det på en gång så det inte blir liggande. Har du väldigt mycket saker, tänk två saker ut, och en in, så blir det lättare. 

I februari var jag i London och York och hos mamma i Karlskrona och det var ganska lätt att undvika att shoppa på resande fot. Ja, förutom dyra biljetter hit och dit, så därför skippar vi februari. När min födelsedag kom och gick fick jag förvisso födelsedagspresenter, men det är saker som jag vet att jag kommer använda om och om igen, som nya vantar till nästa vinter, eller bidrag till en bra kamera. Jag hade inte varit i någon butik på flera månader och det kändes faktiskt ganska bra vid det här laget. Jag undvek stan då det blev fullsmockat med köphets där utan spenderade hellre tid med mitt barn ute i skogen. Lite tråkigt blev det dock då allt umgänge idag ofta är fokuserat kring shopping. Där måste jag ändra på mig och börja bjuda hem folk tror jag. Och tvärtom, folk måste sluta prata över en H&M-tröja och istället bjuda på fika hemma.

Nu är det snart maj och jag har så smått börjat handla igen. Men nu tänker jag efter och handlar bara det jag ska ha, och inga “Åh den var fin, den vill jag ha”, Mitt senaste inköp var två par strumpbyxor på Lindex, halva reapriset. Välbehövligt då mina strumpbyxor hänger i trådar. Jag kände mig ganska stolt när jag gick in där, kunde konstatera att det fanns mycket fint men inte kände ett behov av att köpa det, jag behövde ju inte det. Däremot fantiserade jag om att ha de sakerna och det lättade litegranna på köptrycket. Hur ofta skulle jag egentligen använda den tröjan? Svar, inte särskilt ofta. Jag gör fortfarande misslyckande köp, men jag har lärt mig en stor läxa om hur man tänker lite smartare.

Mina tips kring köpstopp. Ha en start och ett slutmål. Jag valde 1 januari som start och min födelsedag som slutmål. Jag visste att jag ändå skulle bli uppvaktad den dagen och tänkte att jag skulle ha det litegrann som en belöning också för mitt köpstopp. Att jag fick unna mig själv någonting på min egen dag. 3 månader kändes också som en ganska bra tidsrymd, då det krävs 6 veckor för att bryta en vana. Undvik alla ställen där man kan handla på. Ifall du ska vara med vänner, föreslå en fika i parken istället. Billigare och bättre. Istället för att köpa böcker, låna på biblioteket. Kläder kan man byta sig till om man vill, eller återupptäck din egen garderob. Sy om om det inte passar och du har en sytalang. Testa nya kombinationer, den rosa tröjan till de marinblå byxorna, funkar det? Och sitt inte bara hemma. Jag kom fram till att jag shoppar när jag är uttråkad. Och det är ju inget bra. Shoppa istället när du behöver det. Och gör något vettigt av din tid istället. Nu spontanshoppar jag inte längre, och har börjat rensa ut saker som bara ligger. Jag repearerar det som är trasigt och det som är för trasigt återvinns. 

Jag kommer nog inte ha köpstopp nu ett tag framöver, då vi har mycket trasigt hemma som måste bytas ut. Men det var lärorikt och jag fick nya insikter om mig själv, och hur jag funkar. Det bästa med köpstoppet var att jag insåg hur mycket skräp jag kommer hem med varje månad. Och jag är stolt nu att jag lyckades genomföra det hela utan större ångest.

Advertisements

7 comments

 1. Vad härligt att mötas av din långa kommentar när vi kom hem från påskfirandet! Tack! Jag ska genast kolla upp och börja följa! Det är fint med all matinspiration som finns på internet. Till påsken bakade jag den där tårtan som jag skrev om i bloggen och till och med skeptiska 70-plussare tyckte att den var god 😀

  Tråkigt med din mage, hoppas att den blir bättre och att du slipper äta tråkigt i två år… det känns som väldigt lång tid.

  Angående köphetsen så blev det bra i slutändan, barnen blev så himla glada över sina ägg med “onödiga” prylar och har fått användning för sakerna så i slutändan blev det bra ändå. Även om jag kände mig rejält köpgalen när jag köpte dem. Å andra sidan är det en rätt mysig tradition att köpa lite presenter även på påsken, måste jag säga. 😀

  Å vad intressant det var att läsa om din resa genom köpstopp och utrensing! Vi gick igenom en liknande för några år sedan och livet har inte riktigt varit sig likt sedan dess. Min guide till utrensning var “rensa i röran med feng shui” och den hjälpte mig att släppa taget om en massa saker jag haft kvar bara för att. Numera rensar jag regelbundet och det är alltid en befrielse. Just nu står stora säckar med prylar och väntar på att bli skänkta till en loppis. Jag har ingen energi över för att sälja av saker utan ger allt åt loppisar.

  Nu över påsken har vi dock samlat på oss en massa underbara prylar, min makes farmor har flyttat till ett äldreboende och gjorde i samband med det en totalrensning. Det var ju tvunget, det fanns inte så mycket plats att ha allt på. Så vi kom hem därifrån med underbara handvävda dukar, roliga förkläden, en målad brudkista och en komplett kaffeservis. Dessutom fick vi löfte om en bokhylla från femtiotalet som alla skrattade åt att vi ville ha, den ska min mans föräldrar köra ner åt oss och vi är överlyckliga för det är just en sådan bokhylla vi har önskat oss!

 2. Det kan nog vara väldigt klokt att ha köpstopp just för att inse sin egen konsumtion och varför man shoppar. Är det för att man inte hittar på något annat att göra eller är det för att man behöver shoppa? Allt som man köper är det för framtiden eller är det faktiskt användbart nù?

  Jag har tänkt mycket på just detta. Det är även därför jag gått över till second hand/vintage, men också där försöker att verkligen tänka efter varför jag köper något. Jag har liksom inte mitt framtida hus, vilket gör att jag kan inte hålla på att köpa en massa grejer till det. För det är nog mitt största problem, att jag ser en användning för allt men kanske inte just nu.

 3. Vad kul att läsa! Vad skönt att känna att du fått ut något av köpstoppsmånaderna 🙂 Jag tycker själv att jag är ganska så duktig på att inte köpa saker som jag inte behöver, men man kan alltid bli bättre! Ha det gott /En annan miljövetare

 4. Vilket inspirerande inlägg och väldigt konkreta kommentarer. Jag tycker att det viktiga är att skapa en andrahandsmarknad för saker och i största möjliga mån undvika nyproducerade saker. Vi måste ju ändå använda saker och då är det bättre att köpa begagnade saker. Jag rensar också mycket och försöker undvika saker som jag egentligen inte behöver. Jag försöker sälja saker jag inte behöver, det finns sajter på nätet, typ http://citiboard.se/ , där det är gratis att lägga upp annonser. Då är det andra människor som får användning av ens grejer. Jag tycker att det är positivt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s