Hej priviligerade!

Har tänkt mycket på senare tid om miljö, jämlikhet och klasssamhället som vi lever i idag.  Detta är något som vi brottas med på stor skala grupperade som Nord- och Sydländer, men som flera bloggar jag följt tar upp, även i den dagliga människans liv. En stor del av kritiken mot miljövänligt beteende är att den är exluderande mot alla de som inte har råd att vara miljövänliga för att överleva dagen. Och jag känner verkligen att jag måste skriva ner något om detta.

Först. Problemet. Rika (jag benämner rika/fattiga här men det kan lika gärna stå vilken grupp som helst som står över en annan och anser sig då ha rätt att uttrycka sin åsikt om den andra gruppens leverne) människor har ofta slängt omkring sig uttryck om att det är bara att göra XXX så kommer det lösa sig. När det gäller miljövänlighet får man ofta hör att det är ju bara att köpa ekologiskt/kvalité/ren el osv, så har du varit en jätteduktig apa och får en banan. Men tvi vale dig om du köper fulbananer, det ska vara rena fina ekobananer även fast det betyder att du måste lägga tillbaka säcken med potatis.  Medan den rika personen visserligen köper ekologiskt men också sticker till Italien en månad och Thailand nästa, köper ett hus på landet och en lägenhet i stan och faktiskt tycker att en Walk-in-closet med snetak är ett problem.

Japp. Det var alltså problemet som jag ser det, kort sammanfattat. Nu till lite psykologi kring det hela:

Människor måste ha någon sorts form av bastrygghet, i form av skydd, mat, värme och att tillhöra en gemenskap innan man ens kan fokusera på yttre faktorer som att barn i Kambodja bor sina liv i en fabrik för att sy en HM-tröja. Och det finns faktiskt människor som har det så här, just nu idag, i Sverige. Människor som inte har råd att äta, som skriver till Giving People på facebook och ber om mat, för de har inte råd att ge sina barn något att äta. Jag läste om en tonåring som hade gått hela vintern och frusit för att hen inte hade några vinterskor. Sådana basala enkla saker som mat på bordet och kläder på kroppen är inte ens en självklarhet för många idag. Och att det sen kommer pekpinnar från rika människor, media och dylikt om att man måste köpa eko här och miljövänligt där. Det är rent krasst skitdåligt och inte ens möjligt för personer som inte ens nåt upp till sin bastrygghet (vill du lära dig mer om detta, kolla in Maslows Behovstrappa och försök traggla dig igenom A Thousand Shades of Green av Winsemius, och FN har ganska bra rapporter om detta, fast fokuserat på större skala).

Vi tar det om igen då det inte nog kan poängteras. En människa måste ha kommit ur sin fattigdom först, INNAN de ens kan fokusera på yttre omständigheter som inte direkt påverkar dem, typ miljöförstöring. En hungrig människa tänker inte på miljön, hen tänker på att äta. Kommer det sedan en pekpinne från ovan om att du måste köpa eko, då känner man skam över att man inte har råd, för man måste äta först. Detta petar också ut människor ur en gemenskap, att eftersom du inte köper eko är du en dålig människa, vilket gör att dessa människors bastrygghet vacklar ännu mera. Skam är förresten en otrolig stark känsla som det tar lång tid att få bort, då det pekar ut individen själv som dålig, inte individens handlingar.

Lösningar då?

Ja, det är en svår nöt att knäcka då vi har ett klasssamhälle idag med marginaliserade grupper. Någon står alltid över någon annan, tyvärr. Men jag älskar att peka på det positiva sakerna istället för allt negativt (det gör andra så himla bra) och en positiv sak är att människor med små marginaler är mer miljövänliga än medel- och överklassen. Även fast de köper storpack och kläder på Ullared. Det är sant faktiskt, en människa med liten inkomst har per automatik lägre ekologiskt fotavtryck. Forskning har visat att folk gör av med ungefär lika mycket som de tjänar, så tjänar du 30 000, gör du av med så mycket. Och tjänar du 10 000 gör du av med så mycket. Så jag tycker faktiskt inte att en människa med liten inkomst ska känna skam när det kommer till miljön. Var istället stolt över att du har mindre utsläpp av växthusgaser, fast du käkar kött från Danmark.

Något som däremot påverkar marginella grupper mera än någon annan grupp är kemikalier. Och här tycker jag inte heller att man bara för att man är fattig att man ska känna skam. Det är inte ens deras problem, de är bara offer för omständigheterna. Istället är det upp till skola, kommun och alla politiker därute att ta tag i och sanera upp kring alla äckliga kemikalier som finns i stor utsträckning i det som är billigt. Företag pumpar billiga produkter fullt med skit, för att kemikalier är billigt, och säljer det sen. De är ute efter att tjäna pengar, och skiter fullständigt i att de ämnen de använder är cancerogena, hormonstörande eller något annat läskigt. Men som sagt, fattiga grupper i samhället är INTE skyldiga till detta. Detta är något som politiker och företag är skyldiga till, de är dem som ska ta hand om det och stå för alla skador de har orsakat, samt lyfta bort produkter som är ohälsosamma och subventionera produkter som är KRAV-märkta och dylikt.

Jag tror dock inte att det kommer hända inom en snar framtid. Så fram tills dess kan alla som har råd (dvs medel- och överklassen) köpa så mycket ekologiskt som de bara kan. Eftersom vi lever i ett kapitaliskt samhälle kommer den ökade efterfrågan på ekologiskt pressa priserna nedåt, vilket gör att även fattiga kanske har råd att köpa ekobananer. Som affärsägare kan man välja att bara ta in ekologiskt och försöka sälja för samma pris som konventionell mat (jag inser dock att affärsägare också måste leva, men försök åtminstone). Man kan även börja handla lokalt. Affärsinnehavaren av hälskokostbutiken här i stan, hon har inte tagit ut lön på tre år, det berättade hon för mig. Hennes företag går inte runt. Det fick mig att ännu mer gå till hennes butik och köpa det jag behöver, för att på så sätt ge henne chansen att få lön för mödan. Så har du råd återigen, köp lokalt av små företag (och eftersom kvinnor är de allra fattigaste, köp från kvinnoledda företag om du kan).

Och till sist. Några tips till dem som inte har råd med bra skit, men vill minska hur de påverkas av kemikalier. Tvätta alla kläder innan användning, städa bort dammet (det är där kemikalierna bor) och vädra/våttorka ofta.

 

 

 

 

Advertisements

One comment

  1. Intressanta ord hos dig idag! Visst är det så, att den som inte har mycket pengar är mycket mera miljövänlig än den som har pengar, ingen konsumtion är ju självklart bättre än konsumtion. Men samtidigt är det många som säger sig inte ha råd med eko-mat samtidigt som de har råd att åka till Tailand, det sticker lite i mina ögon, för i de fallen har de ju trots allt gjort ett val.

    Appropå silvertejpsdammsugare (och konsumtion!) vi hittade en lite mijlövänlig dammsugare, den var gjord av återvunnen plast och drar ganska lite el (om jag inte missminner mig helt) och var ändå inte särskilt dyr. Rekommenderas! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s