Ekologiskt till alla

Igår hade jag en diskussion på nätet om vem som egentligen har råd med ekologisk. Svaret är, de flesta har väl råd med det, om de prioriterar ekologiskt, men sen finns de där, ensamstående föräldrar, pensionärer och andra fattiga grupper, som inte har råd alls, vad ska man göra med dem? Bland politiker finns det ofta en uppmaning som lyder att man ska rösta med plånboken. Alltså, vill du ha ekologiskt, ja då köper du ekologiskt. Men det här funkar inte i längden. Varför ska de människor som har råd att prioritera ekologiskt få bra mat, och varför ska de som måste antingen välja mat på bordet än ingen mat alls få dras med skuldkänslor för att de inte väljer ekologiskt? Nej, ekologisk mat ska vara till för alla, därför föreslår jag nu några åtgärder som politiker kan göra (för det är ju ni som har makten, det har ni blivit folkvalda till) för att minska på orättvisorna och samtidigt göra vårat land lite bättre.

Slopa momsen på allt som är ekologiskt! Momsen är som högst 25 % av varans pris och om ett paket ekomjölk kostar 12 kr, och man tar bort momsen, blir det så att ekomjölken kostar 9 kr istället. Det är samma pris som konventionell mjölk. Ni som politiker behöver förresten inte slopa momsen för all framtid, men i en övergångstid tills ekologiska varor naturligt blir lika billiga som konventionella.

Ekologisk skolmat – inte så svårt. Skolmaten bekostas ju via skattemedel, och om en kommun gör en upphandling där man köper bara ekologiskt tror jag nog de kan sänka priset ganska dramtiskt. Stora ordrar ger oftast ger mindre pris per enhet. Uppsala Kommun ska ha 100% ekologisk skolmat till 2023, det kan väl alla kommuner försöka göra?

Och till er som är fattiga men vill ha mer ekologiskt, i väntan på att politiker ska få tummen ur:

Ät i säsong. Billigare, även när det är oekologiskt, apelsiner på vintern tex är billigare än på sommaren.

Om du så bara ska köpa en ekologisk vara, köp ekologiskt kaffe, bananer eller vindruvor.

Odla eget, det gör jag för att sänka mina matkostnader.

Linser och bönor är billigt, även som ekologiskt, speciellt om man köper torra och blötlägger dem själva.

Om ni kommer på några fler tips, dela dem gärna!

 

Advertisements

2 comments

 1. Ytterligare tips: Många tycker inte att de har råd att äta eko men har samtidigt råd att köpa chips, läsk och halvfabrikat. Mitt tips är att baka något gott till helgen, laga mat från grunden och skippa skräpet.

  Lär dig laga mat med bönor och linser och byt ut det osunda okekologiska köttet mot vegetariska alternativ, åtminstone några gånger/vecka.

  Baka eget eko-bröd istället för att köpa o-eko. Eller ännu hellre; byt ut o-eko-mackan mot eko-havregryn och spara en rejäl slant på köpet.

  Man kan också tänka sig att byta dyrare grönsaker mot billigare, tex fryst ekospenat är jättebilligt i jämförelse med oeko-färsk spenat. Byt paprika mot ekomorot. osv.

  Det finns många ekoråvaror som är billiga; pasta (10 spänn 500 gram för icas egna), potatis, havregryn, linser, en del frön, ris, frysta grönsaker.

  Ha en fin helg och tack för ett härligt inlägg!

 2. Bra inlägg!

  Sluta med onödig shopping, så som kläder/skor och prylar (inredningsprylar/tekniska prylar) som man egentligen inte behöver men som folk köper ändå för att det är “inne” eller för att “alla har det” eller något man “måste ha” (sen används det inte och blir liggandes uppe på vinden/källaren eller längst in i skåpet.

  Trevlig helg 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s