Glutenfria pepparkakor

Mycket bak blir det nu, men så är det ju kring jul. I söndags gjorde jag och Ossian glutenfria pepparkakor efter ett recept vi hittade. Det var så roligt att göra  för det fungerade precis som en vanlig pepparkaksdeg och smakade var också detsamma. Jag som trodde det skulle vara svårt att äta glutenfritt. Ossian tyckte också det var otroligt kul och satt och klappade ut degen och tryckte in mer och mer pepparkaksformar tills hela degen såg ut som en stor metallklump. Och han åt av den hela tiden, ja jag nallade väl också en bit. Till slut hade vi bara tillräckligt för en plåt, och det fylldes med små labradorer som såg ut som sjöodjur, ihopväxta granar och vad-det-än-är-så-är-det-vackert. En otroligt härlig stund och ett återkommande fenomen får jag hoppas. Jag vill baka pepparkakor med Ossian livet ut.

20131208_191239

 

Receptet på pepparkakorna kommer här, det ger cirka 150 st:

2 dl strösocker
1 1/2 dl mörk sirap
1 msk kanel
2 tsk kardemumma, malen
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
200 g smör
2 dl maizena (majsstärkelse)
2 dl sojamjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl psylliumfröskal
1 1/2 tsk bikarbonat
2 st ägg

Koka upp sockret med sirapen i en kastrull. Drag av kastrullen från plattan och blanda i smör och kryddor. Låt smöret smälta ordentligt. Blanda de torra ingrediernserna och rör ner i smeten. Det blir lite klumpigt först, så se till att röra om ordentligt. Sist tillsätter du äggen, ett i taget.

Häll över smeten i en plastpåse eller plastad bunke och låt stå i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 180 grader när du ska baka pepparkakorna. Knåda till degen så den blir hanterbar. Glutenfri deg är oftast kladdigare än vanlig. Häll lite potatismjöl på bakbordet och kavla ut degen tunt. Skär ut figurerna och för över till bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter. De ska se ut precis som vanliga pepparkakor och få lite färg i kanterna, då är de klara.

Advertisements

2 comments

  1. Åh tack för receptet! Hur bra som helst nu kring jul när jag ska baka och några utav mina vänner är gluten, vill att de ska kunna smaka och njuta lika mycket som andra. Inte kul när man glöms bort bara för att det är lite extra fix. Hoppas att ni kunde njuta utav dessa vackra skapelser 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s