Vikten av sopor

Jag har funderat mycket den senaste tiden, både på vad jag vill av bloggen och livet i största allmänhet. Jag är ju miljövetare, så ganska naturligt brukar mitt fokus vara på miljö, men jag har aldrig skrivit om det direkt här på bloggen, då jag ansåg att det kunde vara tråkigt för läsare, att läsa om mitt insnöade intresseområde, min passion. Men att ha en blogg där jag inte skriver om det jag brinner för blir ganska snäv. Så nu blir det ändring på det, fler rent miljömässiga inlägg kommer att komma framöver. Då jag är en obotlig optimist med ett rent domedagsyrke (du ska höra miljövetare i grupp, det är rena klimatångesten och miljöhysterin som råder!), försöker jag fokusera på lösningar på problemen, inte problemen i sig.

Just nu håller Adam och jag på med ett experiment, att ta reda på hur mycket sopor vi samlar på oss på en vecka. En av våra balkonger har fått agera tillfälligt soprum, så vi får se sen hur det går. Jag inspirerades av Göteborgs stad, som nu tar betalt för sophanteringen per kilo. Ett bra intiativ tycker jag som säkert kommer få en hel del Göteborgare att minska på sina sopor. Tyvärr finns det dem som gör sitt bästa för att istället öka mängden sopor, som resturangkedjan Harrys nya “Utmaningen“. Hildas hem skrev bra om det här. Men jag tänker fokusera på hur man kan minska detta.

Ett är köp mindre. Behöver du verkligen den prylen, och behöver du verkligen den prylen ny? För allt som tillverkas kommer sen bli sopor, förr eller senare. När vi bodde i studentkorridor förvånades både Adam och jag över vad folk slängde i soporna, fullt användbara prylar, och vi frågades oss varför folk inte skänkte till loppis? Nu var det så bra att det fanns flera miljövetare där och vi drog igång en bytarhylla i trapphuset och raskt minskades sopberget i källaren medan de boende fick nygamla saker med sig hem. En gång i månaden tömdes den helt och hela rasket skänktes till Erikshjälpen. Bloggaren Bella Lindqvist skriver en bra krönika här om hur man också på återvinningscentralen kan försöka minska sopberget. Ens sopor kan ju faktiskt vara en annan persons fynd! Jag tror också att återvinningscentralen kan tjäna pengar här då second hand-trenden håller i sig. Ett plus med att köpa mindre/second hand är också att ekonomin blir bättre. Min har förbättrats avsevärt sen jag upptäckte loppisarna. Sen tycker jag det är otroligt kul också, men det är en annan sak.

Två är att minska på de sopor man faktiskt skapar. Låter kanske lite krångligt, men största delen sopor är förpackningsmaterial. Alltså, plastpåsar, kartonger, flingpaket och dylikt som vi tömmer och sen slänger, utan någon eftertanke. Livslängden för en sådan produkt anses vara 15 minuter eller mindre, och är gjort för att kastas. Ett första tips är att investera i en tygkasse. Har du inte råd, så kommentera, så skickar jag en (eller fem). Har alltid ett stort lager av tygkassar hemma då det är tillhör en miljövetares standardutrustning. Orkar du inte bära maten hem kan en Dramaten vara något istället. Inte längre bara för tanter. Mitt andra tips är att säga nej till plastpåsar, take away-koppar och reklam. I affären hinner jag inte ens säga “Ingen plastpåse tack” innan den ligger där i en ny skinande plastpåse som sen kommer kastas när jag kommer hem. Nu har jag istället börjat säga “Jag ska ha den här, men utan plastpåse”. Funkar, men jag får många frågor kring det. Take away-koppar är så otroligt onödigt! Ha med dig din egen kopp (finns dösnygga här) istället. Eller gå på ett riktigt café, där man får téet i en vacker porslinsmugg. Att säga nej till reklam är det enklaste, sätt bara upp en lapp på dörren. Och adresserad reklam kan man säga upp här. Fler tips kommer framöver.

Tre är att äta upp det du köper hem. Så enkelt är det. Gör lunchlådor, inspireras av boken Fester med rester (som står på min önskelista) eller kompostera den om det börjar ruttna. Smoothies är också väldigt bra när man har överbliven frukt. En tredjedel av maten vi köper hem slängs, både dyrt för en själv och korkat för miljön, så att minska ner på matsvinnet är viktigt.

Köp bättre saker! Istället för att köpa tio H&M-tröjor som går sönder efter en kvart, spara pengarna och köp något av riktigt god kvalité. Men var försiktig, bara för att det är dyrt, behöver det inte betyda att kvalitén är bra. Några generella tips är att kolla efter material som är rent naturliga, såsom bomull, linne eller ull. Inga elastanblandningar. Ett annat bra tips är tyngden på plagget. Känns det tungt är ofta kvalitén bättre. Spana också in sömmar och dra lite i plagget. Knakar det så är det inget att ha då hantverket är undermåligt. Det kommer att gå sönder. Jag känner nog att jag kommer gå in djupare på det här sen, finns mer att hämta.

Hitta nya användningsområden för det som klassas som sopor. Till exempel lastpallar kan göras om till allt möjligt, kolla denna video för inspiration. Folk har till och med gjort hus av lastpallar. Det är mäktigt. Själv är jag inte lika påhittig, men gamla kakförpackningar håller koll på mina kakdekorationer, glasburkar använder jag till småsaker som knappar och engelska sirapsburkar använder vi som pennställ. Av kartongförpackningar gör jag mina pysselmallar, av toarullen blir det en hundleksak och tidningar använder vi som hushållspapper. Allt går, bara man är påhittig nog att komma på det.

Nu hoppas jag att ni kommer med egna bra tips på hur man kan minska sopmängden. Ha det!

Advertisements

6 comments

 1. Å vad roligt! Jag ser verkligen fram emot din nya inriktning på bloggen, det här inlägget var otroligt inspirerande. Trots att det egentligen handlar om saker jag vet och oftast tänker på så blev det en extra pepp. Tack. Och så ett tips; jag köpte alldeles nyligen Fester med Rester på Adlibris för bara 95 kronor, en tredjedel av ordinarie pris! Men berätta inte för någon att jag köpt den, för den ska bli en julklapp 😉

 2. Jag gillar verkligen att du skriver om dessa frågor!
  Tack för att du hänvisade till mitt inlägg om Harrys, det gör mig så arg det det gjort!

  Du kanske har missat det … men du var en av vinnarna hos mig i tävlingen om pepparkakor i de fina plåtburkarna. Mejla din adress till mig så att du får din vinst 🙂

  Ha en fortsatt härlig dag!
  Kram Sofia

 3. Hej, jo jag hade ju hört det där, att man skulle utsätta sig för sin fobi, det har jag gjort lite försiktigt och har väl egentligen omvandlat min fobi till helt normal 😉 rädsla. Det var därför jag tänkte att jag skulle våga mig på att mata fåglarna men det var rätt skönt att vi slapp, haha. 😀

  1. Det tycker jag du ska göra, Man lär sig otroligt mycket. Dock är de olika utbildningarna mycket olika, den jag gick på på Linköpings Universitet har ganska mycket systemtänk men saknar ekonomi och juridik. Umeå har ekonomi och juridik, men är enligt mina lärare inte lika bra- Göteborgsutbildningen tycker jag låter vettig den med, men känner ingen som gått den tyvärr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s